Najlepszy sos wychodzi ze świeżych grzybów
Składniki:
¾ szklanki kaszy kuskus
¾ szklanki wrzątku
¼ płaskiej łyżeczki soli morskiej
30 dkg dowolnych grzybów
½ małej cebuli (ok. 3 dkg)
10 dkg wędzonego serka topionego
½ małej marchewki
½ małej pietruszki
3 dkg korzenia selera
¼ łyżeczki siekanego koperku
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli morskiej
½ płaskiej łyżeczki białego mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka mąki
100 ml śmietany 12%
100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju ryżowego
Wykonanie:
Kuskus wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić do napęcznienia kaszy.
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na większe kawałki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 5 minut. Odcedzić (wywar zachować). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojone w słupki jarzyny (marchewkę, pietruszkę i seler), czosnek, grzyby i koperek. Zalać ½ szklanki wywaru z grzybów i dusić pod przykryciem 15 minut.
Śmietanę wymieszać z jogurtem, mąką, przyprawami i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Do grzybów dodać serek i śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Kaszę wymieszać, nałożyć na talerze i polać sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz