Składniki:
10 dkg ugotowanego al dente makaronu
15 dkg grzybów
5 dkg pokrojonej w słupki marchewki
5 dkg pokrojonej w słupki pietruszki
5 dkg pokrojonego w słupki korzenia selera
5 dkg pokrojonej w kostkę cebuli
½ łyżeczki suszonego koperku
¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 suszony liść Kafiru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
150 ml jogurtu naturalnego
50 ml śmietany 12%
3 łyżki oleju ryżowego
Wykonanie:
Grzyby myjemy, kroimy na większe kawałki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut (wywar zachowujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko przez 5 minut często mieszając. Dokładamy grzyby, koperek, paprykę, liść Kafiru, sól i pieprz. Wlewamy 1 szklankę wywaru z grzybów. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Mąkę mieszamy z jogurtem, śmietaną i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Wlewamy mieszankę do grzybów i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz