Pyszne placki z Podhala
Potrawa ta przywędrowała na Podhale w czasie I wojny światowej wraz z rosyjskimi jeńcami (stąd też nazwa). To oni piekli, na prymitywnych paleniskach przykrytych blachą, placki. W kuchni góralskiej moskole na kuchennej blasze pieczone były do lat 60 ubiegłego stulecia. Obecnie podawane są jako danie regionalne w podhalańskich restauracjach.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
½ łyżki soli
Wykonanie:
Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.
Pieczemy na skraju gorącej blachy.
Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz