niedziela, 10 stycznia 2010

Moskole



Pyszne placki z Podhala

Potrawa ta przywędrowała na Podhale w czasie I wojny światowej wraz z rosyjskimi jeńcami (stąd też nazwa). To oni piekli, na prymitywnych paleniskach przykrytych blachą, placki. W kuchni góralskiej moskole na kuchennej blasze pieczone były do lat 60 ubiegłego stulecia. Obecnie podawane są jako danie regionalne w podhalańskich restauracjach.

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
½ łyżki soli

Wykonanie:

Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.
Pieczemy na skraju gorącej blachy.
Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz