wtorek, 12 stycznia 2010

Papryka faszerowana kolorami



Udoskonalona wersja popularnego przepisu

2 duże czerwone papryki
1 woreczek ryżu gotowanego przez 15 minut z drobiową kostką bulionową
15 dkg dowolnego mięsa z kurczaka
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
½ puszki kukurydzy
15 czarnych oliwek bez pestek
10 zielonych oliwek bez pestek
1 jajko
2 serki topione trójkąty „Ementaler”
½ łyżeczki krążków suszonej papryki chilli
2 kostki smaku „Prażona cebulka”
½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
2 łyżki oleju ryżowego

Paprykę umyć. Przekroić wzdłuż na ¾ wysokości. Dokładnie oczyścić z nasion.

Mięso z kurczaka ugotować. Ostudzić, bardzo drobno posiekać. Cebulę posiekać najdrobniej, jak umiemy. Na zimną patelnię wlać 1 łyżkę oleju, wsypać cebulę i smażyć ok. 5 minut (cebula nie może się zrumienić). Czosnek i oliwki posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu (oprócz serków) oraz przyprawy włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Paprykę napełnić farszem do 2/3 objętości, w środek wcisnąć serek topiony i uzupełnić farsz tworząc niewielką kopułkę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Na blaszkę wlać pozostałą łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzić i ułożyć papryki. Piec 30 minut, zwiększyć temperaturę do 280 stopni, włączyć termoobieg i piec kolejne 5 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz