wtorek, 12 stycznia 2010

Pałki z kurczaka w delikatnym sosie



2 pałki z kurczaka
100 ml kwaśnej śmietany
1 duża cebula
500 ml wody
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
biały pieprz do smaku
1 woreczek kaszy wiejskiej
2 kostki bulionowe drobiowe

W garnku gotujemy 500 ml wody z 1 kostką rosołową. Pałki dokładnie myjemy, wrzucamy do wrzątku. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przyprawą do kurczaka dodajemy do garnka. Gotujemy 20 minut.
W drugim garnku gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Do wody dodajemy drugą kostkę bulionową.
Gdy kurczak jest już miękki – do garnka dodajemy zahartowaną śmietanę (do śmietany małymi porcjami dodajemy wodę spod kurczaka i mieszamy, aby śmietana się nie ścięła).
Doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Podajemy z pomidorami pokrojonymi w ósemki, zmieszanymi z drobno posiekaną cebulką i śmietaną oraz solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz