niedziela, 10 stycznia 2010

Słodkie krokiety



Deserowa wersja krokietów

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki
szczypta soli
¼ szklanki oleju ryżowego
1 łyżeczka oleju (do smażenia)

Farsz:
25 dkg chudego twarogu
2 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki śmietany 12%
4 łyżki kremu czekoladowego z nutą toffi (patrz moje wcześniejsze przepisy)

Do panierowania:
2 białka
1 łyżeczka cukru

Olej do smażenia

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dolewamy mleko i olej, wsypujemy sól i mąkę – ciągle ubijając. Ciasto ma mieć konsystencję nieco gęstszą od słodkiej śmietany (regulujemy ją ilością mąki). Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, od czasu do czasu polewając patelnię kilkoma kroplami oleju.
Żółtka ucieramy z cukrem do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Dodajemy ser i zgniatamy go widelcem w misce do chwili, kiedy dokładnie połączy się z żółtkami. Na końcu dodajemy śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy masę.
Każdy naleśnik smarujemy kremem czekoladowym, kładziemy na niego łyżkę sera i zawijamy jak krokieta.
Białko rozkłócimy z cukrem i panierujemy w nim krokiety. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz