wtorek, 12 stycznia 2010

Zapiekane bułeczki faszerowane



3 duże bułki pszenne
500 g wołowiny z kością (pozostałej po ugotowaniu rosołu)
1 pęczek szczypiorku
10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 jajko
6 łyżeczek majonezu Dekoracyjnego Winiary
10 dkg żółtego sera
pieprz czarny i SmakoMyk do smaku
ostra papryka w proszku (opcjonalnie)

Wołowinę pozostałą po ugotowaniu rosołu oddzielamy od kości i mielimy maszynką ze średnim sitkiem. Bułki przekrajamy na połówki, wydrążamy (nie naruszając skórki), miąższ mielimy razem z mięsem. Szczypiorek siekamy, pomidory kroimy w paseczki. Do miski wrzucamy mięso (zmielone z bułką), szczypiorek, pomidory, jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do momentu, aż masa będzie odstawać od ręki i naczynia. Masę mięsną dzielimy na 6 porcji. Każdą porcję formujemy tak, aby zmieściła się w miejsce wydrążonego miąższu. Na środek każdej połówki bułki kładziemy po łyżeczce majonezu, na nią − po plastrze żółtego sera.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy połówki bułek i zapiekamy w temperaturze 160 stopni (na środkowym poziomie piekarnika) przez około 15 − 20 minut (należy uważać, aby bułki się nie spaliły).
Dekorujemy ketchupem i kiełkami rzeżuchy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz