3 cukinie o długości ok. 25 cm każda
1 woreczek ugotowanego z kostką bulionową drobiową ryżu (ryż gotujemy przez 12 minut)
4 duże pieczarki
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
4 suszone pomidory w oleju
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
200 g łopatki wieprzowej
1 łyżeczka SmakoMyku
1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta soli
6 plastrów sera żółtego
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
2 świeże pomidory
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mąki
5 łyżek wody
Cukinie myjemy, przekrajamy wzdłuż, wydrążamy środek, pozostawiając 1,5 cm brzeg i dno.
Mięso mielimy, pieczarki kroimy plastry, świeże pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przysmażamy na nim mięso mielone wraz z połową przypraw (poza bazylią) i posiekanym wydrążonym miąższem z cukinii. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy pieczarki i resztę przypraw.
Czosnek, suszone pomidory, olej z nich oraz bazylię i szczyptę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Plastry sera żółtego przekrajamy na pół wzdłuż.
Ryż mieszamy z masą czosnkowo – pomidorową i wykładamy kolejno warstwami: ryż, mięso, pieczarki i ser. Następnie znowu ryż i tak do wyczerpania składników. Na górze powinien się znaleźć ser.
Świeże pomidory miksujemy w blenderze z ząbkiem czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, koncentratem pomidorowym, jogurtem, mąką i wodą. Przelewamy sos do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Cukinie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (należy zostawić ok. 4-cm wyższy brzeg z każdej strony). Wlewamy obok cukinii ½ szklanki wody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż ser się zarumieni.
Podajemy polane sosem pomidorowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz