wtorek, 26 stycznia 2010

Barszcz ukraiński – wariacja MM by Yvonne



Kolejna modyfikacja popularnego przepisu (na potrzeby diety Montignac)

10 dkg białej słodkiej kapusty
5 dkg jasnozielonej części pora (tej ze środka)
10 dkg fasoli perłowej
1 szklanka zakwasu buraczanego
2 kostki rosołowe (ja użyłam „Na wędzonym boczku”)
3 suszone prawdziwki
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
3 duże ząbki czosnku
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki jabłkowego octu winnego (jeśli ktoś lubi kwaśniejszy barszcz)
¼ łyżeczki fruktozy
1 litr wody

Fasolę moczymy w 1etniej wodzie i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy fasolę, liścia, ziele, pokrojonego w pół-krążki pora, grzyby, kostki rosołowe i gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka. Wyjmujemy liścia i ziele, wrzucamy posiekaną kapustę. Gotujemy do miękkości kapusty. Na końcu wlewamy zakwas i doprawiamy zupę pieprzem, posiekanym czosnkiem, fruktozą i octem (w razie potrzeby). Doprowadzamy do wrzenia i podajemy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz