piątek, 15 stycznia 2010

Zupa multigrzybowa



Pyszny pomysł na wykorzystanie wywaru z grzybów

2 i ½ l wywaru z grzybów leśnych (borowików szlachetnych, borowików ceglastoporych, podgrzybków, koźlarzy czerwonych)
10 dkg mieszanki wymienionych grzybów
3 duże pieczarki
1 średnia cebula
4 średnie ząbki czosnku
2 łyżki oleju ryżowego
3 kostki rosołowe Bulion Cielęcy
100 g suchego makaronu (ja użyłam drobnych muszelek)
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
5 dkg korzenia selera
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
150 ml śmietany 12%
150 ml jogurtu naturalnego
¼ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki siekanej natki pietruszki

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wywaru z grzybów, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy przez 5 minut. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Na zimną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez 5 minut na małym gazie. Wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i grzyby, smażymy przez kolejne 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i jarzynami. Doprowadzamy całość do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy zupę przez następne 5 minut. Śmietanę mieszamy z jogurtem, solą morską oraz pieprzem. Dodajemy do zupy. Doprowadzamy ją do wrzenia. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz