sobota, 30 stycznia 2010

Feta zapiekana na szpinaku



Niesamowicie pyszne danie rodem z Grecji

100 g sera feta
200 g mrożonych liści szpinaku
50 ml śmietany 12%
3 duże ząbki czosnku
2 marynowane papryczki chilli
2 czarne oliwki bez pestek
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
¼ szklanki wody

Wodę wlewamy na patelnię, dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż odparuje 90% wody. Czosnek bardzo drobno siekamy. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, pieprzem i solą. Wlewamy do szpinaku i dokładnie mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Fetę dzielimy na trójkąty. Do naczynia, w którym danie będzie podane wkładamy szpinak, wyrównujemy powierzchnię, na nim układamy fetę. Na każdym trójkącie umieszczamy papryczkę i po 2 połówki czarnej oliwki.
Piekarnik rozgrzewamy do 280 stopni (górna grzałka z termoobiegiem).
Fetę zapiekamy przez 10 minut. Podajemy gorącą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz