piątek, 15 stycznia 2010

Płocie opiekane marynowane



Dobry sposób na zagospodarowanie większej ilości ryb

4 płocie (o łącznej masie 1 kg)
2 łyżeczki przyprawy do ryb
5 łyżek mąki
olej do smażenia
2 szklanki octu spirytusowego 10%
1,5 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 średnia cebula
5 plastrów marchewki
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe

Płocie czyścimy, myjemy, odcinamy głowy i płetwy ogonowe. Każdą rybę nacieramy wewnątrz przyprawą do ryb, następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ryby po 5 minut z każdej strony. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, zielem, liściem, pokrojoną w plastry cebulą i marchewką. Gdy się zagotuje, wlewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Ryby układamy w słoju i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słój i stawiamy go na zakrętce. Gdy wystygnie – wkładamy do lodówki minimum na 1 tydzień.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz