piątek, 15 stycznia 2010

Chatka Baby – Jagi by Yvonne



Autorska wersja przepisu na pyszny deser

60 herbatników petit beurre
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
½ l mleka 0%
2 puddingi waniliowe bez cukru
7 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy (32g)
1 kostka masła (200g)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
Do nasączenia ciastek:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
100 ml wrzącej wody
Polewa:
100 g masła
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru – pudru
2 łyżki mleka 0%

Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z zimną wodą, włączmy mały gaz i gotujemy przez 2 godziny od momentu zakipienia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Z ½ l mleka odlewamy ½ szklanki i rozprowadzamy proszek puddingowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z kawą i cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do gotującego mleka wlewamy rozprowadzony proszek i gotujemy gęsty pudding. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, odstawiamy do zupełnego ostygnięcia. Masło ucieramy, a następnie dodajemy po łyżce zimny pudding cały czas miksując (do uzyskania gładkiej masy). 2 łyżki kawy, łyżkę cukru oraz 100 ml wrzątku dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Każdy herbatnik nasączmy kawą i smarujemy ugotowanym mlekiem z puszki (warstwą o grubości ok. 2 mm). Herbatniki układamy na folii aluminiowej rzędami tak, aby ich dłuższe boki znajdowały się w poziomie. Musimy uzyskać prostokąt 3 x 10 herbatników. Warstwę ciastek przykrywamy drugą warstwą z tym, że w rzędzie środkowym herbatniki układamy w poprzek. Ponownie nasączamy ciastka kawą. Na herbatniki wykładamy masę puddingową. Rozsmarowujemy ją tak, aby miała grubość ok. 2,5 cm. Na środku sypiemy pasek z kakao. Chwytając za brzegi folii składamy ciastka tak, aby tworzyły trójkąt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki.
Podane składniki polewy wkładamy do kąpieli wodnej (do garnka, który umieszczony jest w drugim garnku z wodą). Na niewielkim ogniu mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Po lekkim przestudzeniu polewamy chatkę polewą i posypujemy kolorową posypką.
Smacznego!

1 komentarz: