wtorek, 12 stycznia 2010

Kurczak w plastry



Faszerowany kurczak pieczony w całości

1 kurczak (ok. 1,60 kg)
Nadzienie:
20 dkg łopatki wieprzowej
6 dkg wątróbki drobiowej
½ średniej cebuli
3 duże ząbki czosnku
¼ szklanki bułki tartej
1 jajko
3 suszone śliwki bez pestek
1/10 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/10 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka SmakoMyku lub soli
1 łyżeczka białego mielonego pieprzu

Do posmarowania:
½ łyżeczki miodu
3 łyżki wody

Z kurczaka wyjąć kości, pozostawiając jedynie końcowe kości w udkach. Otwory po skrzydłach i końcówkę szyjki związać ściśle nitką.

Łopatkę i wątróbkę zmielić, śliwki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki nadzienia włożyć do miski i wyrobić masę jak na mielone.
Nadzieniem napełnić kurczaka. Nie należy wkładać do kurczaka zbyt dużo nadzienia, gdyż może on podczas pieczenia popękać. W kurczaku powinien zostać luz na włożenie dłoni. Następnie kurczaka zasznurować używając nitki i wykałaczek. Wbić pierwszą wykałaczkę na początku otworu w kurczaku. Nitkę ułożyć nad wykałaczką. Następnie oba końce nitki przełożyć pod wystającymi końcami wykałaczki (z obu stron, każdy koniec nitki osobno). Zawiązać na supeł. Wbić (w odległości ok. 1,5 cm) drugą wykałaczkę i końce nitek przełożyć pod wystającymi końcówkami wykałaczki i znowu zawiązać. Czynność powtarzać do momentu, kiedy otwór będzie dokładnie zaszyty.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu) lub 200 stopni (z termoobiegiem). Kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec do momentu, aż skóra będzie pięknie zrumieniona (ok. 1,5 godziny). Jeżeli kurczak rumieni się nierównomiernie, na 15 minut przed końcem pieczenia, bledsze miejsca należy posmarować wodą z miodem, a następnie zwiększyć temperaturę do 250 stopni.
Kurczaka podajemy na ciepło, lub na zimno, krojąc w plastry.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz