sobota, 30 stycznia 2010

Grillowane „rybki” z kurczaka



Doskonały pomysł na wykorzystanie „rybek” pozostałych z piersi.

6 rybek z piersi kurczaka (tych cienkich płatków mięsa spod spodu fileta)
1 łyżka żółtej mieszanki curry (w proszku)
3 łyżki oliwy z oliwek (II tłoczenie)
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego

Czosnek bardzo drobno posiekać. Curry zmieszać z oliwą. Rybki włożyć do szklanej miski, zalać oliwą z curry, dodać czosnek i dokładnie wymieszać. Pomiędzy rybki włożyć pokruszonego liścia oraz ziele (w całości). Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rybki oczyścić (najlepiej tępą stroną noża) z przypraw i grillować po 4 minuty z każdej strony. Przed rozpoczęciem grillowania można mięso posolić.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz