wtorek, 12 stycznia 2010

Udka z kurczaka przyprawiane podskórnie



Aromatyczne udka z bardzo chrupiącą skórką

2 udka z kurczaka
½ łyżeczki granulowanego czosnku
1/10 łyżeczki soli morskiej
1/10 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
1/10 łyżeczki curry
1/10 łyżeczki majeranku
1/10 łyżeczki rozmarynu
1/10 łyżeczki białego mielonego pieprzu
1/10 łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki jabłkowego octu winnego
2 łyżki oleju ryżowego
olej do smażenia

Udka dokładnie myjemy, oczyszczamy z ewentualnych resztek piór.
Przyprawy mieszamy z octem i olejem ryżowym. W każdym udku palcami robimy kieszonkę pomiędzy skórą a mięsem i wkładamy tam mieszankę. ¼ mieszanki zostawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy udka stroną ze skórą do góry. Smażymy 20 minut. Odwracamy, polewamy mięso resztą przypraw. Dosmażamy przez kolejne 20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz