wtorek, 12 stycznia 2010

Rozmarynowy kurczak



1 średni kurczak
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka przyprawy Delikat do kurczaka
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju + olej do smażenia

Kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na 8 części. Przyprawy i skórkę cytrynową mieszamy z 2 łyżkami oleju. W każdej części kurczaka palcami delikatnie oddzielamy skórę od mięsa tak, żeby powstała kieszonka. Wkładamy w nią 1/8 mieszanki przypraw. Odstawiamy na pół godziny – najlepiej do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy porcje kurczaka i smażymy po około 20 minut z każdej strony.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz