niedziela, 31 stycznia 2010

Zupa pieczarkowo – porowa z drobiowymi klopsikami



Zaskakująco pyszne wychodzą klopsiki

1 kość ze schabu (ok. 30 dkg)
2 l wody
15 dkg pieczarek
10 dkg białej i jasnozielonej części pora
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
4 łyżki posiekanego szczypiorku
5 dkg piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek

Kość wkładamy do zimnej wody i gotujemy na małym gazie do momentu, aż mięso na kości będzie miękkie. Por kroimy w pół-plasterki, pieczarki w plasterki. Na zimną patelnię wlewamy oliwę, wsypujemy por i szklimy go. Dodajemy pieczarki i smażymy wszystko przez 5 minut na niewielkim gazie. Z wywaru wyjmujemy kość, wrzucamy podsmażone pieczarki z porem oraz przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Pierś siekamy w blenderze bardzo drobno (aby uzyskać coś w rodzaju musu), lub mielimy dwukrotnie maszynką z sitkiem do maku. Z mięsa w 2 łyżeczkach formujemy owalne klopsiki (bierzemy 2 jednakowe małe łyżeczki, na 1 nabieramy porcję mięsa, przykładamy drugą tak, aby trzonki tworzyły linię prostą i mocno dociskamy. Nadmiar mięsa usuwamy nożykiem). Do gotującej się zupy wkładamy klopsiki i gotujemy przez kolejne 5 minut. Przed podaniem na każdą porcję kładziemy łyżkę jogurtu lub śmietany i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz