sobota, 30 stycznia 2010

Góralska kwaśnica



Pyszna zupa na wędzonych żeberkach

½ kg wędzonych żeberek
30 dkg kiszonej kapusty
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
5 dkg korzenia selera
2 litry wody
½ łyżki soli
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
3 średnie ziemniaki

Żeberka dzielimy na 3 porcje. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liść i ziele. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż mięso na żeberkach zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy (do wywaru) kapustę z jarzynami i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wrzucamy do zupy i podgrzewamy w niej (można wyjąć kości). Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek.
Do kwaśnicy można użyć żeberek wędzonych lub świeżych.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz