wtorek, 12 stycznia 2010

Pierścień



Szybka i pyszna potrawa a`la spaghetti

Składniki:
400 g makaronu muszelki
300 g mielonego mięsa wołowego
1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
3 łyżki pikantnego ketchupu
3 średnie cebule
pół małej czerwonej papryki
pół szklanki wody
1 łyżka czerwonej łagodnej papryki w proszku
4 ząbki czosnku
szczypta cukru
2 łyżki oleju
1 kostka Bulionu Wołowego Winiary
czarny mielony pieprz i SmakoMyk do smaku
100 g żółtego sera
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju lub oliwy hiszpańskiej. Podsmażamy na nnim mielone mięso. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy przez 5 minut. Wlewamy kawałki pomidorów wraz z zalewą i wodę. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i po 10 minutach dodajemy oba warzywa do mięsa. Dodajemy ketchup, paprykę w proszku, cukier, pieprz i SmakoMyk. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (jeśli mamy ser w plasterkach) − kroimy w drobne kawałeczki. Do garnka wlewamy 2 litry wody i pół łyżki oleju lub oliwy hiszpańskiej. Dodajemy bulion w kostce. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości. Odcedzamy − nie przelewamy zimną wodą − makaron ma być gorący. Na talerzu kładziemy ugotowany makaron, z sosu robimy wokół niego pierścień, górę posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz