sobota, 30 stycznia 2010

Pulpety z parowaru by Yvonne



20 dkg pieczonego fileta z indyka
20 dkg pieczonej karkówki
10 dkg sera Camembert
10 dkg wędzonego oscypka
20 dkg chudego twarogu
7 dkg cebuli
2 jajka
¾ szkl bułki tartej
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta suszonego oregano

Mięsa i sery oraz cebulę mielimy maszynką o średnim sicie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę (o konsystencji miękkiej plasteliny). Formujemy kulki i gotujemy w parowacze przez 30 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysła ze zrobieniem pulpetów na parze. Zamierzam niebawem także poeksperymentować z daniami mięsnymi na parze, choć przeważa u mnie kuchnia wegeteriańska i ryby. Ale na pewno skorzystam z pomysłyu na połoczenie serów i to tak charakterystycznych z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z pulpetami na parze. U mnie króluje w większości kuchnia wegeteriańska i rybna, jednak zamierzam poeksperymentować czasem z mięsem i myślałm własnie o czyms lekkim na parze. A ta kombinacja z serami i to tak charakterystycznymi w samku wydaje się wyjątkowo kusząca. Pewnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń