sobota, 30 stycznia 2010

Pizzetki MM by Yvonne



Polecam również tym, którzy nie są na diecie.

Przyprawa do pizzy:
Po ½ płaskiej łyżeczki:
- suszonej bazylii
- suszonego oregano
- suszonego tymianku
- soli morskiej
- czarnego mielonego pieprzu
- suszonego rozmarynu
- granulowanego czosnku
- prażonej cebulki
- suszonej natki pietruszki
- chilli w proszku

Ciasto:
35 dkg mąki pszennej z pełnego przemiału
170 ml letniej wody
3 dkg świeżych drożdży
1 łyżka fruktozy
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do pizzy

Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego bez cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
50 g chudego twarogu

Farsz:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 małe ogórki kiszone
¼ żółtej słodkiej papryki
2 rzodkiewki
4 średnie pieczarki
½ dużego pomidora
½ dużej cebuli
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do pizzy

Składniki przyprawy dokładnie rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Składniki ciasta mieszamy ze sobą, podsypując mąki lub dolewając wody tak, aby wyszło ciasto, które da się wałkować (można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm, wykrawamy z niego trójkąty, w każdym zawijamy (1 raz) najkrótszy bok. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu łączymy ze sobą (do uzyskania jednolitej konsystencji).
Tuńczyka osączamy z zalewy, ogórki, rzodkiewki i pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwierć-plasterki. Cebulę kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy.
Gdy ciasto nieco podrośnie, smarujemy każdy trójkąt sosem. Układamy na nim cebulę, tuńczyka, ogórki, paprykę, pieczarki, pomidory i rzodkiewki. Posypujemy przyprawą do pizzy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na 10 minut na dolny poziom, następnie przestawiamy na poziom górny i pieczemy przez kolejne 10 minut,
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz