sobota, 30 stycznia 2010

Gulasz z drobiowych serduszek



Świetne urozmaicenie menu

½ kg drobiowych serduszek
2 łyżki oliwy z oliwek
10 dkg cebuli
200 ml wrzącej wody
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki z pełnego przemiału (pp)
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki zielonego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki posiekanego suszonego koperku

Serca myjemy, odcinamy góry z warstwą tłuszczu. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy dokładnie osączone serduszka i dokładnie je obsmażamy, dodajemy cebulę, smażymy jeszcze przez 3 minuty. Wlewamy wodę i dusimy serca do miękkości. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką, koperkiem i przyprawami. Wlewamy na patelnię i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 1 minutę. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz