wtorek, 12 stycznia 2010

Schab w sosie borowikowym



200 g schabu bez kości
100 g kabanosów
1 mała cebula
100 g świeżych borowików
10 g suszonych borowików
1 kostka rosołowa – bulion cielęcy
100 g śmietany 12%
1 mała łyżeczka mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Na patelni rozgrzewamy olej. Schab kroimy w paski, podsmażamy około 5 minut – na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy kostkę bulionową, pokrojone w paseczki borowiki świeże oraz pokruszone suszone i pokrojone w 3-cm kawałki kabanosy. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką, solą i trzema łyżkami zimnej wody. Wlewamy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz