sobota, 30 stycznia 2010

Marynowana słonina



Przystawka warta oczekiwania

30 dkg surowej słoniny
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
5 dużych ząbków czosnku

Słoninę kroimy na paski ok. 4 x 8 cm (wysokości takiej, jaka jest słonina, ale starajmy się kupić jak najgrubszą). Czosnek bardzo drobno siekamy, mieszamy go na desce z solą i papryką. Każdy kawałek słoniny nacieramy (pocierając o mieszankę na desce) przyprawami. Układamy słoninę ciasno w glinianym naczyniu. Naczynie przykrywamy folią, w której igłą robimy kilka dziurek. Wstawiamy do lodówki na 6 tygodni. Wyjmujemy, usuwamy przyprawy (oskrobujemy lub spłukujemy) i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz