sobota, 30 stycznia 2010

Papryka faszerowana (z parowaru)



Delikatna i aromatyczna

2 średnie papryki
150 g piersi z kurczaka
25 g cebuli
25 g pieczarek
10 g kiełków fasoli Mung
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek (II tłoczenie)
1 łyżka przyprawy do kurczaka
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Paprykę przekroić wzdłuż na połowy, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych i nasion, umyć. Mięso bardzo drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić ją. Dodać drobno posiekane pieczarki, smażyć przez 5 minut, następnie dorzucić posiekane kiełki i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, przyprawy oraz usmażoną z pieczarkami i kiełkami cebulę. Dokładnie wyrobić masę. Nadziewać nią połówki papryk. Gotować w parowacze przez 40 minut (od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz