sobota, 30 stycznia 2010

Noworoczna zapiekanka



Idealna po sylwestrowej zabawie

150 g suchego pełnoziarnistego makaronu (pióra)
1 kostka rosołowa bulion drobiowy
1 łyżeczka oliwy z oliwek
300 g mięsa z pieczonego kurczaka
50 g chudej cienkiej kiełbasy
2 jajka
1 mała pomarańcza (ok. 70g)
150 g oscypka
Sos:
75 g cebuli
500 g pomidorów
3 łyżki śmietany 18%
2 duże ząbki czosnku
2 mini – kostki Knorra – bazylia
1 łyżeczka wegety
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowujemy sos: pomidory sparzamy, wycinamy szypułki, obieramy ze skóry. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i wegety, szklimy na wolnym ogniu. W tym czasie miksujemy pomidory. Dodajemy je do zeszklonej cebuli i dusimy do odparowania płynu. Dodajemy kostki bazyliowe i pieprz. Pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w wodzie z kostką drobiową i oliwą. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Kiełbasę kroimy z drobną ostkę, mięso kurczaka siekamy, jajka kroimy w plastry, pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, następnie każdą cząstkę kroimy na 3 części, oscypka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie żaroodporne (o poj. 3 l) smarujemy dokładnie oliwą. Układamy warstwami: 1/3 makaronu, kiełbasę, 1/2 pomarańczy, 1 jajko, 1/3 sosu, ¼ oscypka, następnie 1/3 makaronu, mięso z kurczaka, ½ pomarańczy, jajko, 1/3 sosu i ¼ oscypka. Na wierzchu układamy pozostały makaron, polewamy go resztą sosu i posypujemy startym oscypkiem.
Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz