wtorek, 12 stycznia 2010

Zraz wołowy dwuosobowy



Wołowina nadziana warzywami

30 dkg pieczeniowej wołowiny
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
5 dkg selera
5 dkg cebuli
3 ząbki czosnku
½ średniej papryczki pepperoni
½ małosolnego ogórka
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
½ łyżeczki SmakoMyku
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki mąki
olej ryżowy do smażenia

Sos:
pozostałości z warzyw włożonych do zraza
1 kostka mięsna Winiary
4 suszone śliwki
1 plaster wędzonego parzonego boczku (o grubości ok. 1 cm)
300 ml wrzącej wody
100 ml jogurtu naturalnego
1 mała łyżeczka mąki

Wołowinę nacinamy (w harmonijkę – raz z jednej, raz z drugiej strony – nie dokońca) tak, aby powstał płat. Lekko rozbijamy go tłuczkiem, smarujemy musztardą, posypujemy solą i pieprzem.
Warzywa kroimy w słupki, 2 razy grubsze od zapałki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Słupki warzyw docinamy tak, aby ich wielkość była taka, jak szerokość zraza.
Na początek zraza kładziemy po słupku każdego warzywa oraz cebulę i czosnek. Ciasno zwijamy. Następnie znowu warzywa i dalej zwijamy. Postępujemy tak do momentu, aż pozostaną nam 3 – 4 cm mięsa. Zwijamy zraz do końca (już bez warzyw) i dokładnie obwiązujemy nitką z każdej strony. Następnie zraz bardzo dokładnie obtaczamy w mące.
Na głębokiej patelni (lub w rondelku) rozgrzewamy kilka łyżek oleju ryżowego. Na gorący tłuszcz wkładamy zraz i na dużym ogniu obsmażamy go z każdej strony. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kostkę mięsną, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez 45 minut. Wrzucamy resztki warzyw, suszone śliwki i pokrojony w paski boczek. Dusimy kolejne 15 minut (w międzyczasie sprawdzamy mięso, czy jest wystarczająco miękkie).
Gdy mięso jest już miękkie – wyjmujemy zraz i zdejmujemy nitkę. W razie potrzeby sos zagęszczamy jogurtem wymieszanym z mąką i niewielką ilością zimnej wody.
Ja podałam z kaszą gryczaną i mizerią z pepperoni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz