sobota, 30 stycznia 2010

Galaretka drobiowa



Delikatna, dietetyczna galaretka z indyka i kurczaka

1 kurczak (ok. 1,50 kg)
70 dkg udźca z indyka
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
10 dkg białej części pora
3 duże ząbki czosnku
3 l wody
2 łyżki soli
½ łyżki białego mielonego pieprzu
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 opakowania żelatyny (na 2 l wody każde)
10 dkg konserwowego groszku

Kurczaka i indyka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, obraną i opaloną nad gazem cebulę, pora, liście i ziele. Gotujemy na minimalnym płomieniu (zbierając powstającą pianę) do chwili, kiedy mięso zacznie odstawać od kości. Przecedzamy, zbieramy z wierzchu tłuszcz. Do wywaru dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Nie gotujemy!
Mięso oddzielamy od kości (skórę odrzucamy), następnie kroimy w drobną kostkę. Do miseczek wkładamy po 3 plasterki marchewki i 3 ziarna groszku. Zalewamy wywarem i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz