sobota, 30 stycznia 2010

Flaki cielęce



50 dkg cielęcych flaków
5 dkg marchewki
1 średnia cebula
1 średnia pietruszka
5 dkg korzenia selera
1 łyżeczka otartego majeranku
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 kostka bulionowa Bulion Cielęcy
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki maggi
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 łyżka klarowanego masła

Flaki dokładnie płuczemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Wodę odlewamy, czynność powtarzamy. Przecedzamy flaki i zalewamy je wrzącą wodą. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do flaków wraz z obraną (całą) cebulą, liściem i zielem. Gotujemy do momentu, aż flaki będą miękkie. Następnie dodajemy majeranek, gałkę, kostkę rosołową, pieprz i maggi. Na patelni delikatnie rumienimy mąkę, dodajemy masło i robimy jasną zasmażkę. Zostawiamy ją do ostygnięcia. Zimną zasmażkę rozprowadzamy gorącym płynem, rozpuszczamy ewentualne grudki i wlewamy do flaków.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz