sobota, 9 stycznia 2010

Aromatyczna cukinia smażona z czosnkiem i oliwkami



Składniki:
½ średniej cukinii
pół łyżeczki wegety
5 dużych ząbków czosnku
1 marynowana papryczka chilli
10 czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki SmakoMyka
pół łyżeczki białego mielonego pieprzu

Wykonanie:
Cukinię kroimy w plastry o grubości 4 mm. Każdy plaster posypujemy wegetą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów oraz olej rzepakowy. Ząbki czosnku kroimy wzdłuż na połowę. Oliwki kroimy w plasterki. Na gorący olej wrzucamy czosnek oraz papryczkę chilli. Smażymy około 2 minut, następnie wyjmujemy z oleju. Na patelnię wkładamy plastry cukinii stroną z przyprawami do góry. Smażymy około 5 minut (aż nabiorą złotawego koloru). Mieszamy ze sobą Smakołyk oraz pieprz. Plastry odwracamy i posypujemy mieszanką przypraw. Dosmażamy. Kiedy cukinia jest już usmażona, zdejmujemy ją z patelni, na którą wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki. Smażymy je ok. 1 minuty. Wyjmujemy i układamy obok cukinii z czosnkiem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. A czym mozna zastapic wegete? raczej jej unikam. I co to jest smakomyk? ;)

    OdpowiedzUsuń