wtorek, 12 stycznia 2010

Fasolka po bretońsku ze świeżej fasoli



300 g świeżej fasoli Jaś
150 g wędzonych żeberek
1 kostka Bulionu Cielęcego
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
1 cienka kiełbasa
50 g wędzonego boczku
1 średnia cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy do dań z fasoli
1 łyżeczka mąki
3 szklanki wody
czarny pieprz do smaku

Żeberka, liść, ziele i kostkę rosołową włożyć do zimnej wody i gotować do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. W tym czasie na suchej patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć wszystko ok. 5 minut.
Żeberka i przyprawy wyjąć z bulionu. Wrzucić do niego fasolę i gotować do chwili, kiedy będzie miękka.
Mięso oddzielić od kości, pokroić drobno i dodać do fasoli. Wrzucić podsmażony boczek z cebulą i kiełbasą.
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do dań z fasoli, pieprz do smaku i w razie potrzeby zagęścić danie mąką.
Podawać z pieczywem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz