czwartek, 28 stycznia 2010

Udka, których nie było



Czyli jak z 2 kurzych udek zrobić 4 i to w dodatku dwukolorowe?
Skóra pochodzi z udek wykorzystanych we wczorajszym pilawie :)

Skóra zdjęta z 2 udek z kurczaka (wraz z odciętymi końcówkami)
½ szklanki oleju do smażenia

Farsz żółty:
10 dkg piersi z kurczaka
1 jajko
3 dkg cebuli
½ łyżeczki żółtego curry
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli morskiej

Farsz czerwony:
10 dkg piersi z kurczaka
1 jajko
1 średnia pieczarka
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki mielonego chilli
½ łyżeczki soli morskiej


Piersi z kurczaka, cebulę i pieczarkę bardzo drobno posiekać (ja użyłam blendera). Składniki każdego farszu połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. Skórę rozłożyć na desce. Połowę objętości wypełnić (luźno) farszem czerwonym, drugą połowę żółtym. Uformować kształt udek. Końcówki skóry zawinąć tak, aby farsz nie wypłynął. Można spiąć wykałaczką lub obwiązać bawełnianą białą nicią. Smażyć na oleju po 10 minut z każdej strony. Przed podaniem usunąć nić lub wykałaczki.
Smacznego!

1 komentarz: