niedziela, 10 stycznia 2010

Wątróbka smażona z cebulką



Składniki:

300 g wątróbki wieprzowej
2 duże młode cebule
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
szczypta suszonego majeranku
małe czerwone papryczki (kostka)
olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę siekamy w piórka. Wątróbkę dokładnie płuczemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster dokładnie obtaczamy w mące i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz. Obok wątróbki wrzucamy cebulę. Plastry wątróbki smażymy po 3 minuty z każdej strony. Gdy są już gotowe − przyprawiamy: cebulkę solą i pieprzem, wątróbkę − majerankiem i kosteczką.
Podajemy natychmiast po przyrządzeniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz