wtorek, 12 stycznia 2010

Babka ziemniaczana wg Yvonne



Placki ziemniaczane w nieco innej wersji

60 dkg ziemniaków
2 średnie cebule
4 średnie ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 kostka smaku „Małe czerwone papryczki”
1 łyżeczka wegety
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
6 cienkich wędzonych parówek drobiowych
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
10 dkg żółtego sera
1 łyżka margaryny
3 łyżki bułki tartej

Zagotowujemy wodę z ostrą papryką, wkładamy do niej parówki i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ser kroimy w słupki o boku ok. 1 cm.
Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Formę do zapiekania natłuszczamy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy kładziemy 1/3 masy ziemniaczanej. Układamy parówki i ser. Następnie wykładamy resztę masy i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.
Podajemy z sosem czosnkowo – oliwkowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz