wtorek, 12 stycznia 2010

Gulasz wołowy bez dodatku wody



Pełen nie rozcieńczonego smaku i aromatu wołowego mięsa

30 dkg pieczeniowej wołowiny
20 dkg pieczarek
1 duża cebula
¼ średniej czerwonej papryki
5 średnich ząbków czosnku
1 puszka konserwowego groszku (wraz z zalewą)
100 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany 12%
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kolorowego mielonego pieprzu
5 łyżek oleju ryżowego

Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Paprykę kroimy w słupki o długości ok. 1 cm. Pieczarki kroimy w plasterki o grubości ok. 2 mm. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy wołowinę i smażymy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 10 minut. Dokładamy pieczarki i smażymy następne 10 minut (wciąż pod przykryciem). Na końcu wlewamy groszek wraz z zalewą, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy paprykę, pieprz i ½ soli. Jogurt mieszamy ze śmietaną i resztą soli, wlewamy do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz