wtorek, 12 stycznia 2010

Kafirowa wałkowana wołowina



20 dkg pieczeniowej wołowiny
1 średnia cebula
1 kostka mięsna Winiary
1 suszony liść Kafiru
2 suszone śliwki bez pestek
200 ml wody
½ łyżeczki SmakoMyku
½ łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
olej do smażenia
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
2 łyżeczki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Wołowinę dzielimy na 2 porcje. Kilkakrotnie wałkujemy z obu stron wałkiem do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka. Na gorący olej wkładamy mięso i obsmażamy z jednej strony na ciemnobrązowy kolor. Przewracamy, smażymy przez 2 minuty i dodajemy cebulę. Gdy cebula lekko się zrumieni, wlewamy wodę i dodajemy kostkę mięsną, śliwki i liść Kafiru. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy SmakoMykiem i kolorowym pieprzem. W razie potrzeby zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z jogurtem i zimną wodą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz