niedziela, 10 stycznia 2010

Placki Ziemniaczańskie z rzodkiewkowymi kiełkami



Składniki:

1 kg surowych ziemniaków
3 średnie cebule
5 ząbków czosnku
2 czubate łyżki pszennej mąki
3 jajka
Ziarenka Smaku Winiary
pieprz czarny
pieprz ziołowy
majeranek
1 średnia cienka kiełbasa
1 puszka kukurydzy
2 łyżki posiekanego zielonego czosnku

Wykonanie:

Obrane ziemniaki ścieramy wraz z ząbkami czosnku i cebulą na tarce o drobnych oczkach (grubszych, niż na tradycyjne placki ziemniaczane). Dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę kiełbasę, osączoną z zalewy kukurydzę, posiekany zielony czosnek, jajka, mąkę i przyprawy.
Mieszamy wszystko dokładnie.
Smażymy na oleju.
Najlepiej smakują posypane kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz