niedziela, 10 stycznia 2010

Placki ziemniaczane z kuchennej blachy



Pieczone bez tłuszczu na kuchennej blasze zyskują nowego smaku.

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 jajka
1 płaska łyżka soli
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ płaskiej łyżki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki mąki

Wykonanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dokładnie odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy do nich startą cebulę, posiekany czosnek, jajka, mąkę i przyprawy.
Na gorącą blachę pieca kuchennego kładziemy łyżką placki, lekko je spłaszczając. Pieczemy na brzegu blachy przez około 10 minut z każdej strony.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz